Дубровник

Дубровник – град с древна история в най-южната част на Хърватска, на самия край на Дубровнишкия провлак. „Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник“, възкликва възхитено видният британски писател Джордж Бърнард Шоу, когато през 1929 г. за пръв път пристига там.

Малко са местата по света, които могат с такава лекота да съчетаят младост и съвремие със Средновековие и барок. Дубровник е точно такова място! Селището е разположено около Стария град – от вътрешната страна на градските стени. Забележителностите се редят една след друга, когато се разхождате по Страдун. Площадите са пълни с барове и ресторанти, които имат външни маси, даващи възможност на посетителите и на местните жители да си починат и да пийнат по нещо под слънчевите лъчи.

Вдъхновение

Ако сте фенове или поне сте в крак с новото кино, едва ли сте пропуснали появата на култовия сериал „ Игра на тронове“.

Ако кралски чертог изведнъж ви се стори с доста повече червени керемидени покриви, то това е защото снимките за столицата се местят в Дубровник. Вече овдовялата майка на дракони Денерис, се намира на остров Локрум, който е срещу Дубровник. Градините, в които Санса се разхожда в четвърти сезон са тревистите местности Тристено Арборетум, намиращи се по крайбрежието до Дубровник.

Княжеския Дворец

Дворецът се намира в старата част на Дубровник. Той е построен през XV в. като резиденция на княза. По традиция всеки месец един от членовете на Великия съвет е избиран за княз и се премества да живее в двореца. След като изтече този един месец той отстъпва мястото си на друг член на съвета и през следващите две години не може отново да заема този пост. Над входа на двореца и до днес се вижда изсечения надпис: OBLITI PRIVATORV PVBLICACVRATE („Забравете за личните си дела, мислете за общото благо“).

Според правилата на съвета, князът няма право да излиза от двореца по лични дела, освен в случай на боледуване! Целият долен етаж бил предназначен за администрацията. Тук се намират работният кабинет на княза, съвещателната зала, оръжейният склад, съдът, а в подземията – тъмницата. На горния етаж са разположени жилищните помещения на княза. В двореца се пазят и ключовете от градските порти, които се заключвали през нощта.

Дубровник е една необичайна комбинация от тюркоазено море, зелени планини, древна история, реалност и фантазия. Вдъхновение за кино и литература!

ВИЖ НАШЕТО СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ДУБРОВНИК: ПЕРЛИТЕ НА АДРИАТИКА