Розата винаги е била символ на красота, младост и здраве. Макар и клиширано, това царствено растение заема специално място в сърцата на хората от древността до наши дни и е в основата на романтични истории и легенди, които цитираме и спомняме и до днес. Несравнимият аромат, деликатната нежност и необикновените качества на този природен дар носят усещане за лукс и радост.

Българската роза има дълбок и силен аромат и от нея се получава розово масло с най-доброто качество. Наричано „течно злато“, заради уникалните му свойства и високата цена, розовото масло е природен еликсир с неизброими ползи. 


Малко известен факт е, че от сърцевината на стеблата на розите може да се прави хартия без задължителни добавки. Дори в домашни условия, при подходяща обработка и някои лесно достъпни инструменти като сито и памучен плат, можете да превърнете изсъхнал букет в лист за любовно писмо например.

През 1903 г. гражданите на Казанлък за първи път организирали Празник на розата. Той бил посветен освен на красотата и цветята и на милосърдието. Организирани били богати изложби с рози и цветя, продавали се специално издадени картички с пейзажи от Розовата долина на тема – розобер, традиционно производство на розово масло и други. Събирали се средства за бедни семейства, възрастни хора и сираци.

Празникът на розата в Казанлък търпи обновления през 30-те години на ХХ в. С пускането в действие на подбалканската линия по време на Празника на розата били композирани специални влакове за посещение на Розовата долина. Отново, главна цел на организаторите била милосърдието. Определени суми били предоставяни за издръжка на казанлъшки деца в софийски учебни заведения.

Конкурс-спектакъл „Царица Роза“ e спектакъл-дефиле на най-красивите и чаровни казанлъшки абитуриентки, които са част от гордостта и емблемата на града. По традиция с него започва Фестивалът на розата. Спектакълът е най-чаканото събитие за годината и събира най-много емоция от зрители и гости. В поредица от различни благотворителни прояви организаторът на конкурса Община Казанлък дава възможност на жителите на Розовата долина и многобройните гости на града в периода май-юни, да се запознаят с претендентките за короната на казанлъшката царица в своеобразен „Тур на цариците“.

Ритуалът „Розобер и Розоварене“ е ежегодното централно събитие за официалните гости и чуждестранните туристи по време на кулминационния неделен ден на вековния Фестивал на розата в Казанлък. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави огласят розовите градини и посрещат гостите на празника.

Над 5 хиляди участници дефилират в пъстра карнавална редица в продължение на час по улиците на Казанлък. В пъстрото карнавално шествие дефилират и емблематичните „нашенци“ от Чудомировите разкази – ненадмината кака Сийка, бай Ганьо, лъжлив Съби и други характерни образи от Долината на розите. Красивите и весели редици се предвождат от Царица Роза, нейните подгласнички и свитата на малките Принцеси на розата. Кукерите гонят злото, а конниците пазят пъстрите редици на карнавалното шествие. Фолклорни формации в цветни нанизи от шевици и гиздави носии, огласят града с песни и танци. Рози и красота, красота и рози.

ВИЖ НАШЕТО СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРАЗНИКА НА РОЗАТА: ПРАЗНИК НА РОЗАТА – КАЗАНЛЪК