💠Какво е  Чичен Ица?   

🎆Едно от Новите седем чудеса на света!  

Чичен Ица е древен град в Мексико на полуостров Юкатан. Смята се за люлката на древната цивилизация на маите, преди пристигането на Христофор Колумб, разбира се😊! В превод на местен език Чичен Ица означава „ Кладенецът на племето Ица“ , макар че „ица“ често се превежда като „ магьосниците на водата“,  колко магично✨!

През X век е превзет от толтекте, а век по-късно става столица на толтекската държава. На територията на Чичен Ица нееднократно са провеждани разкопки и са открити различни битови предмети  и златни 🌟 изделия на маите и толтеките.

 

💠Какво има там?

💫Забележителности

 • Храмът Кукулкан
 • Храмът на  ягуарите
 • Обсерваторията Каракол
 • Храмът на войните
 • Свещеният сеноте

 

🎇Храмът Кукулкан

Пирамидата Кукулкан (El Castillo –превод от испански „замакът“) е храм, оцелял сред останките на древния град. Бог Кукулкан при маите е еквивалент на бог Кетцолкоатъл при ацтеките. Вътре в пирамидата  е разположен храм с две стаи. Височината на пирамидата е 30 м., дължината на страните ѝ е 55 м. Има стълба с 365 стъпала, символизиращи дните от годината. В храма на върха на пирамидата са били принасяни в жертва на Кетцалкоатъл пленени войни от вражеските армии.  

 

🎇Храмът на Ягуара

Храмът на Ягуара, висок 58 м, се извисява над върховете на джунглата. В основата на храма археолозите открили гробница със скелета на един от владетелите на Тикал.  В периода на своя разцвет (VIII в.) Тикал, днешна Гватемала, заемал площ от 120 кв.км и населението му наброявало близо 55 000 души. Тикал бил добре устроен град с покрит пазар, игрища , храмови пирамиди и подземни. През IX в. градът неочаквано бил изоставен!!! В продължение на хиляда години Тикал останал скрит – погълнат в недрата на джунглата🌳!

Храмът на Големия Ягуар е построен между 850 и 900 г. Днес той е „освободен“ от джунглата и стръмните стълби, водещи към върха му, създават впечатление, че изкачвайки се по тях, човек би могъл да стигне до небесата!

 

🎇Кръглата обсерватория

Кръглата обсерватория е уникална постройка, наричана Каракол, което на испански означава охлюв🐌. Маите били впечатляващи астрономи, които с изключителна точност преценявали небесните явления, включително циклите и движението на Венера и Марс🌓.

 

🎇Храмът на войните

Храмът на войните е украсен с полегнала човешка фигура, държаща в скута си дълбок съд. Нарича се Чакмоол и в града има поне дузина такива фигури, като до всяка от тях има каменна колона, изобразяваща войните на маите.

 

🎇Сеноте

Сеноте (в превод от испански – „кладенец“) е дълбока, широка яма в земята с карстов произход, която има кръгла форма и е пълна с вода.  Получава се при пропадане на варовикови скали и позволява излагането на подпочвените води на повърхността. Има няколко вида сеноти: отворени, полуотворени и подземни или в пещери.  Подобно на много други геоморфологични структури, сенотите са преходни структури, които могат да бъдат запълнени или изсушени. Сеноте са използвани от древните маи както като източник на вода, така и за извършване на жертвоприношения.

 

💠Знанието е сила

По-високопоставените в ярархията в на маите били  тези, които държат знанието. Техните познания за слънцето, звездите, луната и сезоните им давали възможност да прогнозират природни събития като слънцестоене и равноденствие. Така хората от по-нисши класи вярвали, че висшите жреци могат да общуват с боговете и да ги молят за по-добър живот. Но жреците казвали, че боговете искат човешката им саможертва и нови по-големи храмове!

Проектирането и изграждането на тези пирамидални сгради е причина да се възхищаваме на уменията на маите. Когато пляскате с ръце около пирамидата, чувате нормално ехо на звука, но направите ли го на стълбищната линия, звукът от пляскането се трансформира и се връща към вас като звук на птицата кетцал (Quetzal). Тази птица е свещен символ на маите и символизира горния свят. Ако се концентрирате добре и отново плеснете с ръце, можете да чуете птичи звуци на Quetzal, идващи от пирамидата, но можете да чуете и звук от гърмяща змия🐍, която  е символът на маите за подземния свят.  

 

 

💠Съвети за Чичен Ица

Няколко съвети и предложения за това как да направите посещението си в града на маите по-приятно и вълнуващо.

 🔹Не забравяйте да донесете слънцезащитни продукти, 😎👒шапки, чадъри, да се хидратирате и да стоите възможно най-много на сянка.

🔹 Навсякъде има търговци на сувенири и сергии. Те изглеждат цветни и хубави, но са ужасно скъпи! Останете позитивни, оставете продавачите да крещят най-добрите си оферти за вас и просто ги подминавайте.

 

📷Фото трикове

Ако отидете сутрин, най-добрите снимки ще бъдат от източната страна. Вземете трипод и се отдайте на най-откачените си идеи! Ако стоите малко по-далеч от пирамидата, можете да правите снимки как държите, висите  или докосвате пирамидата Кукулкан.   

 

💠И така, заслужава ли си?

Когато разберете историята, когато чуете звуците, когато виртуално и буквално се запознаете с маите, когато станете част от атмосферата на Чичен Ица – ще знаете, че всички усилия струват! Събуждането рано сутрин, часовете обикаляне, пазаренето и всяка капка пот – всичко си заслужава да усетите чудото на маите, наречено “на ръба на сенота на племето Ица”.

 

*** Вижте нашите предложения за Мексико!!!

 

Били ли сте в Чичен Ица? Смятате ли, че пирамидата Кукулкан е чудо на архитектурата и вярванията на маите?

Кое е любимото ви от Новите седем чудеса на света?

 1.  Великата китайска стена
 2. Град Петра, Йордания
 3. Статуята на Христос в Рио де Жанейро, Бразилия
 4. Мачу Пикчу, Куско, Перу 
 5. Чичен Ица, Мексико
 6.  Колизеумът, Рим, Италия
 7. Тадж Махал, Агра, Индия