Замъкът е създаден от благородническия род Хуняди. През 14 век унгарският крал Жигмонд го подарява на Янош Хуняди Серб. Реставриран е в периода 1446-1453 г.х от неговия внук Янош Хуняди.

Изграден е главно в готически стил, но има елементи и на ренесансова архитектура. Има високи и здрави отбранителни кули, вътрешен двор и подвижен мост. Построен върху по-старо укрепление и върху скала над река Злащ, замъкът Хуняди е голяма и изпъкваща постройка с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безбройни прозорци и украсени с каменна резба тераси.

Смята, се че тук Влад III Влашки (по-известен като Влад Цепеш, т.е. „набивача на кол“ или Влад Дракула) е държан като затворник 7 години, след като пада от власт през 1462 г.

В двора, в близост до църквата, изградена по времето на Влад III, има дълбок около 30 м кладенец. Смята се, че е изкопан от 12 турски пленници, на които било обещано, че щом стигнат вода, ще бъдат освободени. След 15 години те завършват кладенеца, но хората, които са ги взели в плен, отказват да спазят обещаното. Смята се, че надписът на стената на кладенеца означава „Вода имате, но душа нямате!“. Специалистите обаче го разчитат като „Този, който е написал това, е Хасан, живял като роб на неверниците в крепостта край църквата“.

През февруари 2007 г. замъкът Хуняди е изследван за духове в британския паранормален сериал „Most Haunted Live!“ за 3-дневно разследване на духовете, за които се казва, че обитават замъка.

НЕШЕТО СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАМЪКА НА КОРВИНИТЕ: Чудесата на Румъния