Къде е раят на Земята? Малдивите! Запленителните островчета на Малдивите, заобиколени от тюркоазена вода, белите пясъци и екзотичните палми са все по-достъпни за туристите.

Ето защо, ние от Александра Травел, решихме да Ви помогнем с няколко съвета, ако планувате почивка на Малдивите.

1. Валута на Малдивите: Малдивска руфия 8,71= 1,00 лв.

2. Електричество на Малдивите: между 110 и 220 волта, в зависимост от мястото, на което сте отседнали. Препоръчително е да имате в себе си адаптор.

3. Транспорт на Малдивите: Основно движение е с лодки между островите.

4. Бакшиши на Малдивите: На Малдивите се добавя заплащане от 10 процента на всички услуги, затова не се изисква бакшиш.

5. Език на Малдивите: Основно местните говорят дивехи и английски език.

6. Не се изисква виза при посещение на Малдивите. Всички туристи от всички държави получават 30-дневна виза при пристигане, но всички посетители трябва да носят валиден документ за пътуване. Ако до датата на изтичане на паспорта остават 30 дни след пристигане, туристите не могат да удължат престоя си.

7. Обикновено не се изискват ваксини, но за посетители от Централна Африка, или Южна Америка, или за посетители, пътували през тези райони, за да достигнат до Малдиви, се изисква да бъдат ваксинирани срещу жълта треска.

8. Всеки курорт има своя инсталация за обезсоляване на водата, а бутилираната такава е достъпна на всички острови.

9. Малдивите предлагат отлични медицински и зъболекарски услуги, аптеки, голяма държавна болница, както и много частни клиники в столицата Мале. Всеки един курорт е оборудван с невероятни медицински съоражения и клиники.

10. Летището е разположено на отделен остров и за всички курорти и хотели (с изключение на тези, разположени в близост до летището), транспортът във всеки случай ще бъде моторна лодка, или хидроплан, което отнема около 45 минути.

11. Забранено е внасянето на спиртни напитки в Малдивите, освен ако посетителят няма специален лиценз за внасяне на спиртни напитки, бира, или подобни продукти. Ако закупите спиртни напитки, бира, или подобни продукти от безмитните магазини по път към Малдиви, в такъв случай продуктите трябва да бъдат облигирани при пристигане в Малдивите, като продуктите ще бъдат освободени при отпътуване.

12. Банкоматите се намират на няколко места в столицата на острова, като за момента предлагат услуги само за местните жители и не приемат чуждестранни кредитни/дебитни карти.

13. Повечето от местните магазинчета приемат всички основни кредитни карти, но нито едно от тях не може да ви предостави пари в брой от картата ви. Има 2-3 търговци, които могат да ви предоставят ограничени пари в брой, като това е възможно единствено по време на делничните дни, а търговците ще ви издадат паричен чек, който след това трябва да инкасирате от банката. Единствено една банка на Малдивите предлага инкасиране на кредитни карти, но изтеглянето е ограничено.

14. На Малдивите, тези три категории хотели имат съвсем различен смисъл един от друг. Курортен комплекс е хотел на ненаселен остров, който остров всъщност представлява целия хотел. Хотел, от своя страна, означава хотел, намиращ се на населен остров, където има и други хотели. Къщите за гости предлагат по-малко съоражения и като цяло се смятат за по-нискобюджетни.

15. Ако желаете, можете да вземете със себе си цигари /до 2 кутии/, като не забравяйте да вземете и допълнително шише от любимия си крем против слънце, както и шапка, слънчеви очила, чорапи/обувки за ходене във водата и не на последно място спрей/лосион против насекоми.

Допълнителен интересен факт: Мале – най-малката столица в света, на „най-ниската“ държава. Средното надморско равнище в страната е едва 1.5 метра, превръщайки всеки по-висок на ръст гост в новата най-висока точка на островната държава! Името на столицата Мале произлиза от тамилски език Maala Divaina, което означава „огърлица от острови“.

Направи твоето запитване за индивидуално пътуване до Малдивите като се свържеш с нас.