от 175 лв.
Запазете сега

Дробета – Турну Северин – Оршова – Железни врата – Байле Херкулане – от Варна, Шумен, Разград и Русе

Няма коментари

Продължителност

2 дни/1 нощувка

Вид екскурзия

Специфична екскурзия

Размер на групата

Неограничена

Езици

___

Подробности

ОТ 13.04.2022г. СВОБОДНО  СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ПЪТУВАНИЯТА ДО РУМЪНИЯ!

ЗА ВЛИЗАНЕ В РУМЪНИЯ И ВРЪЩАНЕ В БЪЛГАРИЯ

НЯМА ИЗИСКВАНИЯ И ОГРАНИЧЕНИЯ СВЪРЗАНИ С КОВИД !!!

 

 ТОП ДЕСТИНАЦИЯ 

Дати през 2022 г.

  14 – 15 май

11 – 12 юни

09 – 10 юли

06 – 07 август

10 – 11 септември 

депозит 50 лв. доплащане 20 дни преди отпътуване

 

Цена:  219 лв. от Шумен, Варна

Цена:  199 лв. от Разград

Цена:  175 лв. от Русе

 

!!!ВАЖНО!!!

Проломът Железни врата е сред най-живописните творения на природата!

Побързайте!

РЕЗЕРВАЦИЯ СЕ РЕГИСТРИРА ПО ЕДИН ОТ СЛЕДНИТЕ НАЧИНИ:

 Опция 1 – като натиснеш бутона „Резервирай сега“ – избери дата и брой пътуващи и направи директна резервация / в момента сайтът се обновява, тази опция ше може да се ползва след месец/;
• Опция 2 –  с изпращане на мейл на office@alexandra-travel.com с упоменати дата и брой пътуващи;
• Опция 3 –  на телефон 0885720830; 082 830 940.
View More

Маршрут

Ден 1-ви

• Отпътуване от Варна (пред Катедралата) в 04:00 ч.
• Отпътуване от Шумен (бензиностанция OMV до магазин Billa) в 05:00 ч.
• Отпътуване от Разград (спирката на автогарата) в 05:45 ч.
• Отпътуване от Русе (паркинга пред ЖП гарата) в 07:00 ч.

- Пристигане в Дробета - Турну Северин – град, в който ще видим останките от най - старото римско селище на територията на днешна Румъния. Дробета е дакийското име на селището, а Турну Северин идва от името на най-голямата забележителност на града и негов символ, а именно старата кула в центъра или т.н. воден замък. Една от най големите атракции, възникнала през 1910г. с цел снабдяване на града с вода. Висока е 27м. построена в средновековен стил, оцеляла по време на двете световни войни.

- В непосредствена близост до брега на Дунава ще видим моста на Траян и останки от крепостта Северин. Мостът на Траян, от който и до ден днешен са основните стъпки е най големият мост в античността, построен над рeка Дунав между румънския и сръбският бряг. Построен през 103 - 105г. от император Траян и смятан за постижение на архитектурата с д.1130м., служейки на римляните за изнасяне златото на Дакия. Построен от дърво върху каменни основи. Проектиран от главния архитект на Траян - гъркът Аполодор от Дамаск. Същият е изобразен на Траяновата колона в Рим. Напускайки Дакия през 270г. римляните съпровождани от иператор Аврелиан разрушават моста и от него са останали само осем каменни стълба. В градския музей могат да се видят макет ма моста, както и останки от римската крепост и амфитеатъра.

- Интерес представлява и дворецът на културата Теодор Костеску, обявен за исторически паметник в списъка на Юнеско. Ще видим и средновековната крепост Северин ,построена от Унгарското кралство като стратегически военен център срещу българската държава тогава Видин.

- В близост до Траяновия мост ще видим пимския лагер, както и паметникът на героите паднали по време на първата световна война построен в небезизвестния розов парк.

- По път ще спрем и ще наблюдаваме преминаването на плаватвлни садове през изумителното по мащаб съоръжение Железни врати.

- Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.


Ден 2-ри

- Закуска.

- Отпътуване за Байле Херкулане - ще посетим любимото място за отдих на австрийският император Франц Йосиф и Принцеса СИСИ /Елизабет Баварска/ една от най красивите жени в историята, а именно най-стария балнео курорт на Румъния, любимо място и на римския император Байле Херкулане, носещо името на Херкулес. Това е малък курортен град сгусен в пазвите на планините Мехединц и в долната на река Черна с история на около 2000г. Известен е с името "Светите води на Херкулес".
- Ще видим римската баня кръстена на бог Нептун от 1700г., но се смята, че лечебните води са открити и използвани от хиляди години. Легенди разказват, че Херкулес и аристокрацията на римската империя са се къпели в тези минерални води. В центъра ще ни посрещне изящната статуя на Херкулес . Австрийският император Франц Йосив нарича градчето "най-красивия курорт на континента" през 1852г, а империатрица Сиси е толкова завладяна от това място, че е имала собствена частна резиденция в центъра на града, която можем да видим. Не на последно място ще видим и един от старите хотели на града Дечеба, за който се носи легенда, че в основите е заровено римско съкровище, което се пази от жена "видяна" от много от търсачите на съкровища.
- Непосредствено срещу хотела се намира изключително интересно декорираният казино комплекс, посещаван някога от имперската аристокрация на Виена. Ще имаме време за разходка да видим минералните извори, които са няколко на брой с различно химично съдържание и температура.

- Отпътуване към гр. Оршова, малко градче на брега на Дунав известно с шестото по големина пристанище на Румъния. Сравнително нов град, чиито останки от стария лежат на дъното на язовирното езеро , където заради строителството на железни врати и вдигане нивото на водата на дъното както остров Ада кале и цели села и исторически паметници. В Средновековието градът е в пределите на царство България през 14век като част от Видинското царство и с българско име Орсова.
- Интересна забележителност с много интересна история е манастир Св. Ана построен 1936 - 1939г. Основан от журналиста Памфил Шейкару, сражавал се в Оршова през първата световна Война. Именно на това място той едва не губи живота си, след като непосредствено до него избухва бомба, но с божията намеса остава жив, закрит с пръст. Тогава той дава обет да построи манастир в знак на благодарност и в памет на всички загинали герои паднали за Велика Румъния. Манастира кръщава на името на майка си и го нарича Св. Ана. Интерес представлява и единствената църква построена по времето на Чаушеску, а именно румъно католическия храм 'Непорочно зачатие" построена през 1972 - 1976г.

- Разходка с корабче в продължение на три часа по най атрактивния участък на река Дунав, а именно дунавската клисура ,един участък с изключителна природа между румънската планина Мехединц и сръбската Мироч, един участък от реката творение на природата, където Дунав се всича в скалите и образува най голямата клисура, наречена Джердапската.Този феномен, който наричаме Железни врати е с дължина 100 км, започвайки от Молдова веки и стигайки до Дробета - Турну Северин. Според учени Джердап е турска дума значеща труднопроходим вир.Това място се разделя на четири части - Голубачка, Господжин вир Голям и малък казан и стената.
- Ще посетим третата част - Казаните където ширината на реката между скалите е едва 180/250 м., а дълбочината 55/60 м. като на места надхвърля 120 м. Именно тук на времето реката е приличала на врящ котел, провирайки се между скалите, откъдето идва и името на участъка Казаните. след това ще стигнем до втората по големина статуя в света след тази на Богородиа в САЩ, а именно барелефът на последния цар на даките - Дечебал, велик владетел, който загубвайки последната битка с император Траян предпочита да се самоубие, вместо да сложи оръжието си в краката на римлянина и признае поражениета си. Това произведение на изкуството изработено от 12 алпинисти скулптури в продължение на 10 години от 1994 - 2004г.с дарение от румънски богат имигрант в Италия е високо 55 м., широко 25 м., Само носът му е 7-8 м, а очите 4,3 м.За оформяне на скалата, която е висока 128 м. са използвани близо 1 тон динамит. Мястото не е избрано случайно- дарителят, който дава повече от 1млн. долара и който желае великият Дечебал да се прослави е именно точно срещу "Табула Траяна“, плоча поставена от император Траян през 103г. Плочата се намира на отсрещния сръбски бряг и е широка 4м. и висока 1,75м.
- В непосредствена близост до това се намира и Манастир Мракоя, наследник на един от най-старите румънски манастири потопен във водите на Дунав при строежа на хидровъзела Железни врати. Изключително красив! Разположен едва ли не във водата, на самия бряг на Дунав бди на стража и сякаш поздравява и благославя минаващите от тук плавателни съдове и екипажи.
- Недалеч от манастира е пещерата Поникова, в която само ще надникнем, тъй като от тази и страна могат да влизат само спелеолози със специална подготовка с много малки лодки. Състои се от няколко галерии с обща дължина 1660м, които поради строежа на Железни врати са наводнени. Известна е с това, че по време на комунизма много румънци желаейки да избягат на запад преплуват през пещерата и реката до отсрещния по-малко охраняван бряг от сърбите, като не малко от тях загубват живота си.

- Не по-малко интересна е пещерата "Ветерани", едно магическо място пълно с история, мистика и легенди. Използвана още преди 4 хил. години, известна като светилището на Залмоксис, неразшифровано и до днес. В нея се влиза само по вода. Тя носи името на помощника на командира на австриъската армия Янович, който укрепва пещерата в края на 17в. Тя е притегателен център за търсачите на съкровища по света, които твърдят, че сребърното съкровище на Мария Тереза, принадлежащо на Австро - Унгарската империя, както и съкровищата на сръбския цар Обретенович са скрите в скалите на пещерата. Твърди се, че по времето на Обранович - принц на Сърбия, скарал се с брат си минава през Румъния с 80 коня носещи торби със злато, след което всички придружаващи го войници са били избити. Единственото указание за мястото на съкровището е камък с инкрустирана змия, легенди, че в пещерата даките са имали олтар, където се кланяли на Замолксис и в чиято чест са правили жертвоприношения.
С това се обесняват и находките на кости на птици и животни открити от археолозите. Пещерата е дълга 173 м. и широка 40 м. Легенда разказва,че през цепнатините на стената сутрин влиза слънчев лъч, който пада точно върху олтара. Римляните са я ползвали като място за наблюдение на реката и изграждат вътре стени и укрепления, като я превръщат в малка крепост наречена ПЕТ. Служила е за подслон на части от австрийската армия през 17в., като е побирала 250 войници. В центъра на пещерата е построен фонтан от турски затворници, а по време на двете световни войни служи за подслон на хайдути. На кораба има бар, където можем да се подкрепим, ако предварително не сте избрали традиционно рибно меню.

• Отпътуване за България.

Включено/Изключено

 • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*;
 • Всички пътни такси;
 • 1 нощувка със закуска в двойна стая в хотел 2/3* в Байле Херкулане или Дробета - Турну Северин;
 • Екскурзоводско обслужване.
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ (задължителна) – 4 лв. (8 лв. за хора над 65 г.);
 • Входни такси за посещаваните обекти:
 • Дробета - Турну Северин: Исторически музей, моста на Траян и крепостта: възрастни - 28 леи; пенсионери 14 леи; ученици и студенти - 7 леи.
 • Музей на императорските бани в Херкулане: възрастни - 15 леи; 10 леи - пенсионери /над 65г/, ученици - 5 леи.
 • Средновековна крепост Северин - възрастни и пенсионери - 10 леи; учащи и студенти - 5 леи.
 • Корабче с включено меню - риба приготвена по традиционен начин, бира или безалкохолно и кафе. /Който не обича риба - супа от месо и пиле с гарнитура/ - 30 евро /3 часа/ ВАЖНО!!! /Моля, да заявите, какво меню желете при сключване на договора/!!!
 • Горивни и пътнически такси - поради драстичното увеличение на цените на горивата - обявява се 7 дни преди отпътуване.
 • Настаняване в единична стая при невъзможност за комбиниране – 40 лв.

Град на тръгване

Варна
Разград
Русе
Шумен

Място на екскурзията

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Често задавани въпроси
• Има ли места за желаната от мен дата?
Отг.: Ако датата Ви е налична в полето "Избери дати" в панела за резервация, то за избраната дата има налични места и можете да направите резервация.

• Как се извършва плащането?
Отг.: При резервация чрез системата в сайта ще бъдат предложени няколко метода на плащане: в брой в нашия офис; банков превод; EasyPay. Можете да изберете най-удобния за Вас.

• В какви срокове се извършва плащането?
Отг.: До два дни след резервацията е необходимо плащане - цялата сума или 50%. Крайното плащане е най-късно до 20 дни преди пътуването.

• Какви документи са необходими за пътуването?
Отг.: За пътуване в страни от ЕС е необходима валидна лична карта. За деца под 18 години се изискват документ за самоличност на детето (лична карта или задграничен паспорт) и две копия от акта за раждане. При непридружаване от единия или и от двамата родители, се изискват оригинал и две копия на нотариално заверена декларация от липсващия родител с разрешение за пътуване на детето им в чужбина.

• Кога/как се сключва застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“?
Отг.: Туроператорът сключва застраховка за цялата група преди пътуването. Ако сключвате такава индивидуално, е необходимо до пет дни преди пътуването да ни изпратите сканирана полица на office@alexandra-travel.com, за да Ви извадим от общия списък за застраховка.

• Кои ще бъдат местата ни в автобуса?
Отг.: Местата в автобуса се определят според датата на сключване на договора. При изрично желание за ползване на предни места в автобуса, се доплащат 15 лв. на седалка (за първите два реда).

• Ще пътуваме с дете/деца. Ползват ли отстъпки от цената на екскурзията?
Отг.: За деца под 12 г. могат да бъдат приложени отстъпки в зависимост от настаняването. Конкретна цена можете да получите след заявка на office@alexandra-travel.com с упоменати дата и вид настаняване или на тел.0885720830

• Кога се извършват останалите възможни доплащания, включени в раздел "Цената не включва"? В каква валута?
Отг.: Всички възможни доплащания, включени в раздел "Цената не включва", могат да бъдат заявени и платени на място, по време на екскурзията, в една от посочените след всяко доплащане валути.

• Повече подробности относно нашите условия можете да намерите тук: https://alexandra-travel.com/общи-условия-услуги. За контакти: office@alexandra-travel.com

• TА ''АЛЕКСАНДРА ТРАВЕЛ 2018'' има сключена застраховка ''Отговорност на туроператора'' по чл. 97 от Закона за Туризма със ЗК''ЛЕВ ИНС'' АД.
НАШИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ПРИ КОИТО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ РЕЗЕРВАЦИЯ:
АЛЕКСАНДРА ТРАВЕЛ
гр. Варна - Галя Горнева
мобилен агент тел. 0885720830
от 175 лв.
Екстри:
 • Отпътуване от Варна(44 лв.)
 • Отпътуване от Шумен(44 лв.)
 • Отпътуване от Разград(24 лв.)

Може да харесате също

Попълнете формата за контакт, за да изготвим оферта за Вашата почивка или екскурзия. Отнема само минута да ни попиташ!

  Изберете как желаете да се свържем с Вас*: