Синята Джамия е едно от най съвършените човешки творения и сред най-видните забележителности на Истанбул.

🔷Тя е уникално достижение на изкуството и надминава очакванията и на най-смелите архитектурни виждания. Особено внушителна е с красивите си куполи, градини и изтънчените си шест минарета, обвити в тайнствена легенда.

🔷 Синята Джамия е издигната по поръчка на султан Ахмед I. Легендата разказва, че той наредил на прочутия архитект за онова време Мехмед Ага да започне строеж на една от най-величествените джамии, строени някога.

🔷Строителството започва през 1609 и завършва през 1616 г. Местоположението на грандиозната постройка е точно срещу църквата Хага София в Истанбул, като че ли в съревнование с нея.

 🔷Архитекта Мехмед искал да построи по-голям купол от този на Хага София, но не могъл. За сметка на това, направил джамията прекрасна, с идеални пропорции на куполите, полукуполите и минаретата. Минаретата – 6 на брой, се славят с интересна история.

🔷Според преданието, султан Ахмед I пожелал минаретата да бъдат направени от злато. На турски злато се произнася „алтън“. Архитектът обаче го разбрал погрешно чувайки „алтъ“, което означава „шест“. Така били построени 6 минарета, вместо общоприетите 4.

🔷След като осъзнал недоразумението, минаретата вече били вдигнати и архитектът се притеснил дали ще бъде обесен за неспазването на султанската повеля. Владетелят обаче харесал минаретата толкова много, че опростил вината на архитекта. Но това предизвикало всеобщото негодувание от страна на поклонниците в Мека. Там била единствената джамия с шест минарета досега и било светотатство да съществува друга, също толкова великолепна. На джамията в Мека било издигнато още едно минаре като компенсация, а през следващите години и още две, така че днес тя може да се похвали с общо девет.

🔷Вътрешният дизайн на Синята Джамия обхваща голямо пространство, има огромен двор с фонтани. Фонтаните са с очистваща функция , т.е. за тези, които искат да влязат да се помолят в джамията. Преди да влезе вътре всеки е длъжен да измие лицето си, ръцете, врата и краката, както и устата и носа. Това е основното очистване. Има прекрасни изваяни стъпала по средата на този двор, които отвеждат към мраморна зала . Там човек притихва пред съвършенството, изписано от мрамора, докаран от Мармарис. В средата се разплисква красив фонтан, чиято цел е чисто декоративна.

🔷Джамията има 260 прозореца, които разпръскват светлината по цялата сграда много красиво. Стъклописът е от 17 век, но по-късно е реставриран. Амвонът и нефът също впечатляват с оригиналната си изработка, изцяло от мрамор.

🔷Проповедникът излиза на амвона всеки петък – свещеният ден на мюсюлманите, но никога не се изкачва до върха, в знак на почит към пророка Мохамед. Всеки трябва да обърне лице към юг, когато се моли, защото Мека е разположена в посока юг.


***Вижте нашите предложения за Турция !!!


Разгледайте нашите Новогодишни предложения за Истанбул:

Нова Година 2020 – Истанбул –  Новогодишна вечеря! – Тръгване от София, Ихтиман, Пазарджик, Пловдив, Хасково

Нова Година 2020 – Истанбул –  – Тръгване от Русе, Разград, Шумен, Бургас

Нова Година  край Босфора  – Разходка с лодка !