от 279 лв. 259 лв.
Резервирай

Дробета – Турну Северин – Оршова – Железни врата – Байле Херкулане – Кладово – от Варна, Шумен, Разград и Русе

Portile de Fier (Iron Gates) Natural Park, Romania
Няма рейтинг
Продължителност

3 дни/ 2 нощувки

Вид

Екскурзия

Брой хора

Без ограничения

Езици

___

Описание

РУМЪНИЯ и СЪРБИЯ

ТОП ДЕСТИНАЦИИ

Дати 2023 г.

19 – 21 май

23 – 25 юни

                                                                                                                    01 – 03 юли

04 – 06 август

15 – 17 септември 

13 – 15 октомври

депозит 50%  доплащане 20 дни преди отпътуване

ПРОМО ЦЕНИ:

Цена: 309 лв. 289 лв. от Шумен, Варна, Разград

Цена: 279 лв.  259 лв. от Русе

 

!!!ВАЖНО!!!

Проломът Железни врата е сред най-живописните творения на природата!

Побързайте!

Отпътуване от Варна, Шумен и Разград- при минимум 10 човека! 

 

РЕЗЕРВАЦИЯ СЕ РЕГИСТРИРА ПО ЕДИН ОТ СЛЕДНИТЕ НАЧИНИ:

 Опция 1 – като натиснеш бутона „Запазете сега“
• Опция 2 –  с изпращане на мейл на office@alexandra-travel.com с упоменати дата, имена, ЕГН-та и брой пътуващи
• Опция 3 –  на телефон 0885720830; 082830940

 

 

View More

Програма

Ден 1-ви

• Отпътуване от Варна (пред Катедралата) в 04:00 ч.
• Отпътуване от Шумен (бензиностанция OMV до магазин Billa) в 05:00 ч.
• Отпътуване от Разград (спирката на автогарата) в 05:45 ч.
• Отпътуване от Русе (паркинга пред ЖП гарата) в 07:00 ч.


- Отпътуване за Байле Херкулане - ще посетим любимото място за отдих на австрийският император Франц Йосиф и Принцеса СИСИ /Елизабет Баварска/, а именно най-стария балнео курорт на Румъния, любимо място и на римския император Байле Херкулане, носещо името на Херкулес. Това е малък курортен град сгушен в пазвите на планините Мехединц и в долината на река Черна с история на около 2000г. Известен е с името "Светите води на Херкулес".

- Ще се потопим в история, мистика и легенди, свързани с лечебните извори. Легенди разказват, че Херкулес и аристокрацията на римската империя са се къпели в тези минерални води. В центъра ще ни посрещне изящната статуя на Херкулес . Австрийският император Франц Йосиф нарича градчето "най-красивия курорт на континента" през 1852г, а империатрица Сиси е толкова завладяна от това място, че е имала собствена частна резиденция в центъра на града. Не на последно място ще видим и един от старите хотели на града Дечебал, за който се носи легенда, че в основите е заровено римско съкровище, което се пази от жена "видяна" от много от търсачите на съкровища.

- Непосредствено срещу хотела се намира изключително интересно декорираният казино комплекс, посещаван някога от имперската аристокрация на Виена.

- Отпътуване към гр. Оршова, малко пристанищно градче на брега на Дунав. Сравнително нов град, чиито останки от стария лежат на дъното на язовирното езеро , където заради строителството на железни врати и вдигане нивото на водата на дъното както остров Ада кале и цели села и исторически паметници. В Средновековието градът е в пределите на царство България през 14век като част от Видинското царство и с българско име Орсова.

- Разходка с корабче в продължение на три часа по най-атрактивния участък на река Дунав, а именно дунавската клисура ,един участък с изключителна природа между румънската планина Мехединц и сръбската Мироч, един участък от реката творение на природата, където Дунав се всича в скалите и образува най голямата клисура, наречена Джердапската. Този феномен, който наричаме Железни врати е с дължина 100 км, започвайки от Молдова веки и стигайки до Дробета - Турну Северин. Това място се разделя на четири части - Голубачка, Господжин вир Голям и малък казан и стената. / При възможност, ако атмосферните условия позволяват/.
- Ще посетим третата част - Казаните където ширината на реката между скалите е едва 180/250 м., а дълбочината 55/60 м. като на места надхвърля 120 м. След това ще стигнем до втората по големина статуя в света след тази на Богородица в САЩ, а именно барелефът на последния цар на даките - Дечебал, велик владетел, който загубвайки последната битка с император Траян предпочита да се самоубие, вместо да сложи оръжието си в краката на римлянина и признае пораженията си. Мястото не е избрано случайно- дарителят, който дава повече от 1млн. долара и който желае великият Дечебал да се прослави, е именно точно срещу "Табула Траяна“, плоча поставена от император Траян през 103г. Плочата се намира на отсрещния сръбски бряг и е широка 4м. и висока 1,75м.
- В непосредствена близост до това се намира и Манастир Мраконя, наследник на един от най-старите румънски манастири потопен във водите на Дунав при строежа на хидровъзела Железни врати.
- Недалеч от манастира е пещерата Поникова и не по-малко интересната пещера "Ветерани", едно магическо място пълно с мистика и легенди. Използвана още преди 4 хил. години.
Пещерата е дълга 173 м. и широка 40 м. Служила е за подслон на части от австрийската армия през 17в., като е побирала 250 войници. В центъра на пещерата е построен фонтан от турски затворници, а по време на двете световни войни служи за подслон на хайдути.
На кораба има бар, където можем да се подкрепим, ако предварително не сте избрали традиционно рибно или пилешко меню. Отпътуване за Дробета - Турну Северин.
- Пристигане в Дробета - Турну Северин. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

Ден 2-ри

- Закуска.
- Отпътуване за Кладово / Сърбия /.
Преминаването от Румъния в Сърбия се осъществява над самите шлюзове и вецове на железни врати.
Посещение по желание на крепостта Фетислам в гр.Кладово, Сърбия.
Старият град Фетислам в Кладово е категоризиран като паметник на културата от изключително значение.
Обяд в сръбски ресторант / срещу допълнително заплащане/ и шопинг.
Отпътуване за Дробета - Турну Северин. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

Ден 3-ти

- Закуска.
Турну Северин – град, в който ще видим останките от най - старото римско селище на територията на днешна Румъния. Дробета е дакийското име на селището, а Турну Северин идва от името на най-голямата забележителност на града и негов символ, а именно старата кула в центъра или т.н. воден замък.
- В непосредствена близост до брега на Дунава ще видим моста на Траян и останки от крепостта Северин. Мостът на Траян, от който и до ден днешен са основните стъпки е най големият мост в античността, построен над рeка Дунав между румънския и сръбският бряг. Построен през 103 - 105г. от император Траян и смятан за постижение на архитектурата с д.1130м., служейки на римляните за изнасяне златото на Дакия. Построен от дърво върху каменни основи. Проектиран от главния архитект на Траян - гъркът Аполодор от Дамаск.В градския музей може да се види макет на моста, както и останки от римската крепост и амфитеатър. В музея е изобразена историята на тази област от времето на император Траян до днес. Също така и аквариума с речни обитатели от р. Дунав.

- Интерес представлява и дворецът на културата Теодор Костеску, обявен за исторически паметник в списъка на Юнеско. Ще видим и средновековната крепост Северин ,построена от Унгарското кралство като стратегически военен център срещу българската държава тогава Видин.


• Отпътуване за България.

Включено/Изключено

 • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*
 • Всички пътни такси
 • 2 нощувки със закуска в двойна стая в хотел 2/3* в Байле Херкулане или Дробета - Турну Северин
 • Екскурзоводско обслужване
 • Представител от фирмата
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ (задължителна) – 4 лв. (8 лв. за хора над 65 г.)
 • Входни такси за посещаваните обекти:
 • Дробета - Турну Северин: Исторически музей, моста на Траян и крепостта: възрастни - 28 леи; пенсионери 14 леи; ученици и студенти - 7 леи
 • Музей на императорските бани в Херкулане: възрастни - 15 леи; 10 леи - пенсионери /над 65г/, ученици - 5 леи
 • Средновековна крепост Северин - възрастни 20 леи, пенсионери - 15 леи; учащи и студенти - 10 леи
 • Корабче с включено меню - риба приготвена по традиционен начин. /Който не обича риба - супа от месо и пиле с гарнитура/ - 32 евро /3 часа/ ВАЖНО!!! /Моля, да заявите, какво меню желете при сключване на договора/!!!
 • Обяд в Кладово, Сърбия - около 15 евро.
 • Горивни и пътнически такси - поради драстичното увеличение на цените на горивата - обявява се 7 дни преди отпътуване
 • Настаняване в единична стая при невъзможност за комбиниране – 100 лв
 • • ВАЖНО!!! Часът на отпътуване може да бъде променен с +-2 часа, поради необходимост, съобразявайки се с Празнични дни, трафик, работно време на туристическите обекти, гранични проверки и др., за да може да бъде изпълнена програмата!!!

Град на тръгване

Варна
Разград
Русе
Шумен

Локация

Portile de Fier (Iron Gates) Natural Park, Romania

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси
• Има ли места за желаната от мен дата?
Отг.: Ако датата Ви е налична в полето "Избери дати" в панела за резервация, то за избраната дата има налични места и можете да направите резервация.

• Как се извършва плащането?
Отг.: При резервация чрез системата в сайта ще бъдат предложени няколко метода на плащане: в брой в нашия офис; банков превод; EasyPay. Можете да изберете най-удобния за Вас.

• В какви срокове се извършва плащането?
Отг.: До два дни след резервацията е необходимо плащане - цялата сума или 50%. Крайното плащане е най-късно до 20 дни преди пътуването.

• Какви документи са необходими за пътуването?
Отг.: За пътуване в страни от ЕС е необходима валидна лична карта. За деца под 18 години се изискват документ за самоличност на детето (лична карта или задграничен паспорт) и две копия от акта за раждане. При непридружаване от единия или и от двамата родители, се изискват оригинал и две копия на нотариално заверена декларация от липсващия родител с разрешение за пътуване на детето им в чужбина.

• Кога/как се сключва застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“?
Отг.: Туроператорът сключва застраховка за цялата група преди пътуването. Ако сключвате такава индивидуално, е необходимо до пет дни преди пътуването да ни изпратите сканирана полица на office@alexandra-travel.com, за да Ви извадим от общия списък за застраховка.

• Кои ще бъдат местата ни в автобуса?
Отг.: Местата в автобуса се определят според датата на сключване на договора. При изрично желание за ползване на предни места в автобуса, се доплащат 20 лв. на седалка (за първите два реда).

• Ще пътуваме с дете/деца. Ползват ли отстъпки от цената на екскурзията?
Отг.: За деца под 12 г. могат да бъдат приложени отстъпки в зависимост от настаняването. Конкретна цена можете да получите след заявка на office@alexandra-travel.com с упоменати дата и вид настаняване или на тел.0885720830

• Кога се извършват останалите възможни доплащания, включени в раздел "Цената не включва"? В каква валута?
Отг.: Всички възможни доплащания, включени в раздел "Цената не включва", могат да бъдат заявени и платени на място, по време на екскурзията, в една от посочените след всяко доплащане валути.

• ВАЖНО!!! Часът на отпътуване може да бъде променен с +-2 часа, поради необходимост, съобразявайки се с Празнични дни, трафик, работно време на туристическите обекти, гранични проверки и др., за да може да бъде изпълнена програмата!!!

• АЛЕКСАНДРА ТРАВЕЛ има право да променя последователността на посещение на туристическите обекти!

• Повече подробности относно нашите условия можете да намерите тук: https://alexandra-travel.com/общи-условия-услуги. За контакти: office@alexandra-travel.com

• TА ''АЛЕКСАНДРА ТРАВЕЛ 2018'' има сключена застраховка ''Отговорност на туроператора'' по чл. 97 от Закона за Туризма със ЗК''ЛЕВ ИНС'' АД.
- 20 лв.
от 279 лв. 259 лв.
Допълнения
 • Отпътуване от Варна(30 лв.)
 • Отпътуване от Шумен(30 лв.)
 • Отпътуване от Разград(30 лв.)

Може също да харесате

Попълнете формата за контакт, за да изготвим оферта за Вашата почивка или екскурзия. Отнема само минута да ни попиташ!

  Изберете как желаете да се свържем с Вас*: