Долмабахче е бил сградата, от която се е управлявала Османската империя от 1856 до 1922 г. (с кратко прекъсване). Името на двореца означава „Запълнена градина“, а причината за това е, че до 17-и век тук е имало залив на Босфора, който постепенно бил запълнен с пръст и се превърнал в една от най-пищните градини в империята. Години след това на мястото е издигнат и палатът.

Дворецът е поръчан от султан Абдул Меджид, като цената му се равнява на 35 тона чисто злато. Султанът искал дворец в стила на европейските монарси.Дотогавашният му дом – дворецът Топкапъ, не е можел да се похвали с пищност и разкош, каквито имало в европейските кралски дворове. За да се издигне Долмабахче, бил сринат до основи съществуващият на същото място по-ранен дворец Бешикташ.

За да изпълнят султанската заръка, архитектите използвали елементи от рококо, барок и неокласика, като ги съчетали с традиционни османски детайли.

Шест султана са обитавали двореца до отмяната на халифата през 1924 г. След това сградата е използвана от Мустафа Кемал Ататюрк като президентска резиденция.

Тук той пише някои от най-важните си трудове, а в една от стаите прекарва последните си дни. Тази стая е запазена така, както е изглеждала, когато Ататюрк починал – леглото, мебелите, картините. Дори стрелките на часовника са спрени на часа, в който управникът поема последния си дъх.

Богатствата, които ще видите в Долмабахче, включват прочутотоКристално стълбище, стаи на благородници, зали за приеми, скъпи килими, скулптури – истинска съкровищница. Не пропускайте и градините на двореца, както и колекцията с часовници, която се намира в павилион в двора.

В Долмабахче се намира и най-големият в света кристален полилей. Той има 750 крушки, тежи 4,5 тона и е разположен в централната зала.

***Вижте нашите предложения за Турция!!!

Разгледайте нашите Новогодишни предложения за Турция:

Нова Година 2020 – Истанбул –  Новогодишна вечеря! – Тръгване от София, Ихтиман, Пазарджик, Пловдив, Хасково

Нова Година 2020 – Истанбул –  – Тръгване от Русе, Разград, Шумен, Бургас

Нова Година  край Босфора  – Разходка с лодка !